Laserbehandling

Biostimulerande laser är en typ av lågeffektslaser som används för att stimulera cellfunktionerna i kroppen.
Laserbehandlingen påverkar det lokala immunförsvaret, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndringen av endorfiner och prostaglandiner vilka ger oss smärtlindring. Laserljuset är också kärlvidgande.
Problem som med fördel kan behandlas med laser är nervsmärtor samt inflammatoriska tillstånd i leder, muskler, muskelfästen, senor och slemsäckar. T.ex. hälseneinflammation, plantarfasciepati/inflammation i senfäste under hälen, tennis/mus- och golfarmbåge, artros samt reumatiska besvär i leder.
Bihåleinflammation, då laser ger en avsvällande effekt. Svårläkta sår och akuta frakturer läker fortare p.g.a. laserljuset påverkar tillväxtfaktorer och signalsubstanser som båda är viktiga vid skadeläkning.

Behandling

Behandlingen gör inte ont, den är snarare avslappnande och många blir trötta direkt efter. Däremot kan det hända att en smärta kan öka eller uppträda 6-24 timmar efter behandling. Speciellt vid kroniska/långvariga problem Detta beror på att laserljuset sätter igång läkningsprocesser. Smärtan brukar gå över efter någon dag, men kan i enstaka fall vara längre.
Det är mest fördelaktigt om man kan gå på tätare i behandlingar till en början, 2-3 behandlingar inom 7-10 dagar och därefter med längre intervall när läkningen kommer igång. Det kan behövas
4-10 behandlingar beroende på patientens mottaglighet, på typen av problem och på hur länge problemet funnits.
När blodcirkulationen ökar blir det en bättre syretillförsel och ett ökat lymfflöde leder till en snabbare transport av vätska och slaggprodukter, vilket skapar bättre förutsättning för läkning och minskad smärta

Effekter

Laserljuset kan ibland ge en direkt smärtlindring. Tänk på att smärta som kommer från en skada har till uppgift att hindra överbelastning. Då kan laserns smärtlindrande effekt leda till att man inte känner att man överbelastar skadeområdet, med en försämring som följd. Därför är det mycket viktigt att inte belasta mer än man gjorde innan man påbörjade behandlingen, då man kände smärta.
När blodcirkulationen ökar blir det en bättre syretillförsel och ett ökat lymfflöde leder till en snabbare transport av vätska och slaggprodukter, vilket skapar bättre förutsättning för läkning och minskad smärta
Lågeffektslaser som används av utbildad personal är helt ofarlig. Hittills har inga mediciner visat sig vara negativa att kombinera med laserbehandling, men det kan vara bra att undvika antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) under en period med laserbehandling. Eftersom laser stimulerar/ accelererar läkningsprocessen medan NSAID hämmar den.